[DOWNLOAD] "Kulinariska ord" by Olle Bergman ~ Book PDF Kindle ePub Free
eBook details
- Title: Kulinariska ord
- Author : Olle Bergman
- Release Date : January 22, 2012
- Genre: Words & Language,Books,Reference,
- Pages : * pages
- Size : 36426 KB
Description
»Kulinariska ord är den perfekta gÃ¥ bort-presenten till middagsbjudningen. En fin liten bok med historiska utvikningar runt ett sammelsurium av ord pÃ¥ nÃ¥got sätt kopplade till köket.« Biblioteket i fokus
»Olle Bergman hÃ¥ller en lättsam men kunnig ton och noterar även pikanta detaljer som att William Banting, engelsmannen som gav lÃ¥gkaloridieten ett namn, till yrket var begravningsentreprenör.« Arbetarbladet
Underhållande och lärorikt om kökets språkhistoria! Visste du att margarin hämtat sitt namn från det grekiska ordet för pärla? Att Sjötunga Walewska är en hyllning till Napoleons polska älskarinna? Eller att mejeriernas bearbetning av mjölk hämtat sitt namn från forskaren Louis Pasteur? Följ med på en aptitretande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman förklarar uttryck som tagit sig in köksvägen.
Våra kök befolkas av en mängd kändisar utan att vi har en aning om det bland andra en rysk greve (korv Stroganoff), en australiensisk operasångerska (Peach Melba), Ludvig XIV:s hovmästare (bechamelsås) och drottningen av Italien (pizza Margherita).
Kulinariska ord ingår i Historiska Medias serie med ordhistoriska böcker kring olika teman. Mer information finns på www.historiskaord.se